Franska mataffärer

Det är en konst att handla mat i Frankrike. Det kräver både rätt utrustning (egna stora matkassar, samt fryssäckar, helst flera stycken) och en stor portion tålamod. Det skadar inte heller att ha med sig musik att lyssna på, eller mobil med TV mottagning.

För här är inte kassorna tvåfiliga, som i Sverige, utan det finns bara en fil för matvaror. Kassatanten scannar varje produkt och skickar vidare till filen där kunden kan packa varorna ifrån. Smidigt. Förutom att det tar en evinnerlig jäkla tid eftersom man måste vänta på att varje enskild kund packat klart INNAN dom tar upp kortet för att betala varorna, innan kassatanten kan börja med nästa kund.

Lyckligtvis är jag medveten om problemet. Jag har följande strategi när jag handlar:

  • Kör in i affärens garage.
  • Blockera tre bilar och sätt på varningsblinkers och vänta på att någon lycklig jäkel handlat klart, medan du lyssnar på den enda radiokanelen som funkar.
  • Efter någon kvart brukar en parkering bli ledig - sno den fort som fan annars gör någon annan det.
  • Ägna 4 minuter åt att leta igenom alla fickor, tömma väskan, kolla under bilsätena etc, tills du hittar EN euro.
  • Hämta en ranglig kundvagn och ta hissen upp till butiken.
  • Lassa vagnen full med all frukt och grönt du kan tänkas vilja ha.
  • Gå till kassan och ställ vagnen i kön.
  • Spring runt och hämta alla varor du behöver och fyll på vagnen, putta den framåt.
  • Stanna till en stund vid vagnen då och då och var TREVLIG mot personen bakom och framför (annars finns inte vagnen kvar i kön när du kommer tillbaka)
  • Hämta kylvarorna och lägg dom i en fryspåse (se till att stänga påsen ordentligt)

Nu har ungefär en halvtimme passserat och din kundvagn har bara 8 knökfulla kundvagnar framför sig (yes du läste rätt, det står inga folk i kön eftersom alla kör med samma strategi som jag och springer runt medan vagnen köar).

Följande halvtimme kan användas till att titta på TV på mobilen, eller prata med övriga kunder. Tiden kan också med fördel användas till att skicka sms eller lyssna på andra personers telefonsamtal. Har man tagit med sig en bok, hinner man läsa minst halva.

När man har en kundvagn framför sig är det snabba ryck som gäller. Innehållet i fryspåsen töms snabbt ut i vagnen och endast varor som fortfarande har rätt temperatur läggs tillbaka. Övriga BYTS UT! Lägg tillbaka varorna i fryspåsen och töm den inte igen förrän precis i det ögonblicket kassatanten ska skanna dom.

När den stora lyckan inträffar att man köat klart sina 68 minuter och man kunnat lägga upp maten på bandet, är det språngmarch genom butiken som gäller för att hämta frysvarorna man tänkt handla. Tid från att varorna läggs på bandet till att man har dom packade i vagnen igen, ungefär 12 minuter.

En och en halv timme av dagen är avverkad, man har mat för 2-3 veckor, och har hunnit kontakta alla människor man inte hunnit prata med innan! En bra dag har man även gjort en god gärning och släppt förbi en ung mamma med hysterisk bebis i kön.

Nu återstår bara hissen ner till garaget, att lasta över varorna i bilen (där bagaget redan är fullt med saker som inte får plats i förrådet), och att börja resan hem. Lagom tills man kånkar upp varorna för trappan till lägenheten brukar man komma på allt man glömt.

Två till tre veckor senare genomlider man samma helvete igen.

Kommentarer
Postat av: Gealach

Åh, minnen! De där kassorna där man knappt hade plats att packa ned varorna ger mig rysningar! :-D

2009-01-31 @ 15:21:27
URL: http://www.metrobloggen.se/gealach
Postat av: Matildas fikarum

Fy fasen vad jobbigt! Och jag gnäller om jag får vänta i tio sekunder innan jag blir servad.

2009-01-31 @ 15:27:01
URL: http://matildasfikarum.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0